Appendix 2

Royal Haskoning modelling Workshop - WAEMP A1							
	Introdu	ction t	o ASBOM and the Syr Darya and Amu Da	arya m	nodels		
Monday		Tuesday			Wednesday		
Time:	09 December 2002	Time:	10 December 2002	Time:	11 December 2002		
9:00	Opening by: Gert Sluimer	9:00	Ribasim Tutorial	9:00	AIMMS Introduction		
9:10	Introduction & presentation	1	As a follow up on the Ribasim presentation		Presentation of the AIMMS software		
	regarding the purpose of this workshop		on Monday, it is time to learn using the		and its possibilities.		
	by: Ivo Bastings (30 minutes)		sotware yourself. You'll learn how to setup and		Introduction to using the AIMMS software		
9:30	Data-base presentation	1	model a small basin. You'll perrform several		for modelling		
	Explanation of 'how to use' the d-base which		runs with different input data and analyse		by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (1½ hrs)		
	was set up and used by RH for the		the output.				
	elaboration of the models		·	10:30	AIMMS Students' Tutorial		
	by: Oksana Tsoy (3 hrs)				A 'one hour students' tutorial' is the first stepp to		
11:00	Coffee break (15 minutes)	11:00	Coffe Break (15 minutes)	11:00	Coffe Break (15 minutes)		
11:15	Continuation of d-base presentation	11:15	Continuation of the Ribasim modelling.	11:15	AIMMS modelling. A short and easy tutorial will be		
					developed which explains the basic elements.		
12:45	Question time (15 mintues)		by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (4 hrs)		by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (2½ hrs)		
13:00	Lunch break	13:00	Lunch break	13:00	Lunch break		
14:00	Introduction to Ribasim: a presentation	14:00	Syr Darya and Amu Darya Models	14:00	AIMMS Water & Energy Student Case		
	concerning the Ribasim sofwtware		A description of the models is followed by		In follow up of the short introductory model,		
	and its possibilities		using the models yourself.		a water and energy related problem will be		
16:00	Coffe Break (15 minutes)	16:00	Coffe Break (15 minutes)	16:00	Coffe Break (15 minutes)		
16:15	Continuation of the Ribasim presentation	16:15	Continuation of the AD & SD model exploration		developed. This tutorial is based on ASBOM.		
	by: Olga Tikhonova (2½ hrs)		by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (31/2 hrs)		by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (31/2 hrs)		
17:30	Question time (approximately 30 minutes)	17:30	Question time (approximately 30 minutes)	17:30	Question time (approximately 30 minutes)		
18:00	End of day 1		End of day 2		End of day 3		

	Thursday		Friday
Time:	12 December 2002	Time:	13 December 2002
9:00	Continuation of the water and energy	9:00	Using ASBOM
	tutorial.		By now you should be able to use and
	by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (3 hrs)		understand the model without any difficulties
11:00	Coffe Break (15 minutes)	11:00	Coffe Break (15 minutes)
11:15	Continuation of AIMMS modelling.	11:15	Continuation of the using of the model.
13:00	Lunch break		by: Ivo Bastings and Olga Tikhonova (4 hrs)
14:00	Continuation of AIMMS modelling.	13:00	Lunch break
15:00	ASBOM Presentation	14:00	Question time and Remarks
	After the water and energy tutorial you'll		by: Ivo Bastings (1½ hrs)
	easily understand how ASBOM operates.	15:30	Closing of the Workshop
16:00	Coffe Break (15 minutes)	16:00	End of the modelling Workshop
16:15	Now you'll learn how to use the model		
	by: Ivo Bastings (21/2 hrs)		
17:30	Question time (approximately 30 minutes)		
18:00	End of day 4		